بازار/ صنعت مظلوم قهوه در ایران
در یک ضرب المثل آمده است: ((قهوه باید به سیاهی جهنم، به سختی مرگ و به شیرینی عشق باشه.))
در تهران بالغ بر 3700 کافی شاپ فعال هستند. یک فنجان قهوه معمولی در بهترین حالت 15000 هزار تومان قیمت دارد. اگر به طور مثال در هر کافی شاپ به صورت روزانه 200 قهوه تهیه شود، گردش مالی 11 میلیارد تومانی قهوه تنها در تهران اتفاق می افتد. با توجه به اینکه در این آمار شهرستان ها را هنوز در نظر نگرفتیم.
قهوه، بزرگترین تجارت قانونی دنیا بعد از نفت است. به دلیل پرسود بودن این تجارت در بعضی کشور های آمریکای لاتین وزارت قهوه تشکیل شده است. کشور های آمریکای لاتین، بزرگترین تولید کنندگان این نوشیدنی هستند، که پس از آب رتبه دوم نوشیدنی های جذاب را در دنیا دارد. برزیل بدون قهوه دچار مشکل تجاری اساسی می شود.
ایران در این تجارت پرسود نقش قابل توجهی ندارد؛ چه در تولید، مصرف و فرآوری. امارات بازار کشور های حوزه خلیج فارس را در دست گرفته است، به طوری که 50 درصد واردات قهوه ایران از امارات است. 5 ماه اول سال 95 واردات ایران از امارات هزار تن معادل سه میلیون دلار بوده است. قسمتی از واردات که خام هست مراحل اولیه فرآوری در ایران را پشت سر میگذارند و پس از فرآوری نهایی در امارات، ترکیه و تایلند با قیمت ده برابری به دست مردم ایران می رسد. در صورت ورود ایران به بسته بندی و فرآوری نهایی، اشتغال، ارزآوری و سود فراوان تجاری نصیب ایران می شود.
ایران در چابهار توانایی تولید قهوه دارد. هر کارخانه فرآوری ظرفیت تولید 6500 تن قهوه در سال را دارد. طبق نظر کارشناسان، اگر قهوه در فهرست ترجیهی صادرات کشور و حمایت دولت قرار بگیرد ایران توانایی کسب یک پنجم درآمد نفت از قهوه را دارا است.
برنامه منهای نفت_رادیو جوان_97/5/1