سفارش تبلیغ
صبا ویژن

راهنمای استفاده از لامپ های کم مصرف

روش استفاده از لامپ کم مصرف

نیاز به ایجاد روشنایی و اهمیت آن در زندگی بشر، همواره با چالش محدود بودن منابع و هزینه‌‌ بر بودن تولید انرژی روبرو بوده است. کوشش برای دستیابی به فن‌آوری‌هایی که با به کارگیری از کمترین انرژی، بیشترین نور تولید شود موجب دستیابی به فن‌آوری لامپ فلورسنت فشرده Compact Fluorescent Lamp در دهه هفتاد میلادی گردید.

به کار گیری این لامپ، افزون بر ایجاد صرفه اقتصادی، به دلیل آسانی استفاده در سیستم روشنایی سنتی به صورت گسترده مورد توجه مصرف‌کنندگان قرار گرفته و به سبب نقش برجسته و تاثیر گذار آن در حوزه روشنایی سبز، به نام «لامپ کم‌مصرف» شناخته می‌شود. ترویج استفاده از لامپ کم‌مصرف در مدت زمان کوتاه به دلیل افزایش هزینه‌های تولید برق، محدود بودن منابع فسیلی، افزایش تدریجی دمای کره زمین و آلودگی ناشی از سوخت نیروگاه‌ها، به عنوان راهکاری مثبت در جهت صرفه‌جویی در مصرف انرژی، پیک‌سایی و پیشبرد اقتصادی کشورها مورد توجه قرار گرفته است. بهره‌نوری مناسب همراه با طول عمر بالا، افزون بر ایجاد رضایت و استقبال از محصول سبب شده که تولید کنندگان بتوانند این محصول را با قیمت و با شرایط ضمانتی مناسب در اختیار و گزینش مصرف‌کنندگان قرار دهند. برای ما ایرانی ها که به دنبال ایجاد تحول در اقتصاد کشور خود هستیم اصلاح الگوی مصرف در زمینه روشنایی امری ضروری است.

هر چند لامپ کم‌مصرفی که استاندارد باشد، بسیار ایمن می‌باشد ولی به دلیل مقدار بسیار اندک جیوه در ساختار این نوع لامپ‌ها دورانداختن آن ها تابع روش ویژه می‌باشد. بنابراین پس از پایان عمر مفید این لامپ‌ها، نگهداری از آن ها باید به گونه‌ای باشد تا  کمترین اثرات ناخوشایند را بر روی انسان و زیست بوم داشته باشد، لذا لازم است جهت بازیافت و یا دورانداختن بهداشتی به محل زباله‌های ویژه منتقل گردند.

روش استفاده بهینه و نگهداری از لامپ کم‌مصرف

1. لامپ کم‌مصرف به صورت یکپارچه است و بدنه آن از تیوب شیشه‌ای جدا نمی‌شوند. هنگام باز و بستن لامپ، برای جلوگیری از شکسته شدن لامپ، بدنه پلاستیکی را در دست گرفته و سپس بپیچانید.
2. امکان به کار گیری این نوع لامپ با کم‌سو کننده (دیمر) وجود ندارد و موجب صدمه زدن به لامپ خواهد شد.
3. لامپ کم‌مصرف در مقابل نفوذ آب یا بخار آب حفاظت شده نیست. بنابراین از آن فقط در فضاهای غیر مرطوب و بدون ریزش مستقیم آب استفاده کنید.
4. هنگام روشن کردن، نور لامپ کم‌مصرف به تدریج افزایش می‌یابد و در دمای محیط (25 درجه) پس از گذشت حدود 4 دقیقه به حداکثر خود می‌رسد. از این رو، سوسو زدن لامپ در لحظات اولیه روشن شدن کاملاً طبیعی است.
5. میزان نور لامپ متاثر از دمای محیط است. بهترین دما برای عملکرد لامپ، در حالت لامپ به صورت آویز و 25 درجه است. استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف در دماهای بالاتر از 48 درجه و پایین‌تر از 10 درجه توصیه نمی‌گردد.
6. استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف در قاب‌های کاملاً بسته و بدون جریان هوا ممکن است سبب افزایش بیش از حد دما و کاهش بازدهی و عمر لامپ گردد. در دماهای پایین و فضای رو باز، لامپ را در داخل قاب یا حباب قرار دهید.
7. لامپ‌های کم‌مصرف برای محل‌هایی با دفعات روشن و خاموش شدن زیاد ( به اصطلاح کلید زدن زیاد) نظیر راهروها، راه‌پله‌ها، پارکینگ و . . . مناسب نیستند. لامپ کم‌مصرف برای محیطی مناسب است که در هر بار روشن شدن حداقل 15 دقیقه روشن بماند.
8. به منظور جلوگیری از چشمک زدن لامپ کم‌مصرف، لامپ نئون را از مدار کلیدها خارج نمایید.

توصیه‌های ایمنی در هنگام پایان عمر لامپ و دورانداختن

پایان عمر لامپ‌های کم‌مصرف با بروز تغییراتی مانند سیاه شدن، صدای خاص، تغییر رنگ پایه . .  همراه است. بهتر است بعد از مشاهده نخستین نشانه‌هایی که حاکی از نزدیک شدن به پایان عمر لامپ می‌باشد، نسبت به تعویض لامپ مبادرت نمایید. این نشانه‌ها عبارتند از: چشمک‌ زدن لامپ، نور مایل به نارنجی یا قرمز ساطع شده از لامپ، تولید صدا، تغییر رنگ پایه.
لامپ‌های کم‌مصرف حاوی مقدار کمی جیوه و پوشش فسفر هستند که در داخل حباب آن محبوس شده است. هر لامپ کم‌مصرف حاوی کمتر از حدود 5 میلی‌گرم جیوه می‌باشد، که این مقدار به عنوان مثال در مقابل دماسنج‌های قدیمی که 500 میلی‌گرم جیوه داشتند و یا یک باتری ساعت با حدود 25 میلی‌گرم جیوه، مقدار ناچیزی است. هنگامی که لامپ سالم (شکسته نشده) است و به طور عادی کار می‌کند، هیچ جیوه‌ و یا فسفری آزاد نمی‌شود و هیچ جای نگرانی برای مصرف‌کننده وجود ندارد. به دلیل این که عنصر جیوه و فسفر برای سلامتی انسان و زیست‌بوم زیان‌آور است، در پایان عمر لامپ‌های کم‌مصرف باید نکات زیر را رعایت نمود:

1. هنگامی که یک لامپ کم‌مصرف به پایان عمر خود رسید

بهترین راه برای دورانداختن لامپ کم‌مصرف، این است که آن را به محل‌های مخصوص بازیافت زباله‌های محصولات الکترونیکی ( مانند تلفن همراه، کامپیوتر، باتری، لامپ‌ کم‌مصرف، لامپ فلورسنت . . . ) تحویل داد. در صورتی که در محل زندگی شما هیچ مکانی برای دریافت این گونه محصولات وجود نداشته باشد، می‌توانید لامپ را در دو لایه کیسه پلاستیکی قرار داده و سر آن را گره زده و در محل سطل زباله معمولی محله در بیرون از خانه قرار دهید. به این نکته توجه شود که به هیچ عنوان نباید لامپ را در آتش یا کوره انداخت.

2. در صورتی که یک لامپ کم‌مصرف شکست

در صورتی که یک لامپ کم‌مصرف به هر دلیلی شکسته شد، رعایت موارد ذیل لازم می‌باشد:

اقدامات لازم قبل از تمیز کردن محل شکسته شدن لامپ

– افراد را از اتاق خارج کرده و پنجره‌های اتاق را برای حداقل 15 دقیقه باز بگذارید.
– در صورت روشن بودن وسایل سرمایشی (پنکه، کولر آبی یا سیستم تهویه مرکزی) آن را خاموش کنید.

مراحل تمیز کردن برای سطوح سخت نظیر سرامیک و سنگ

– پس از بدست کردن دستکش لاستیکی (مخصوص آشپزخانه) تکه‌های شیشه را جمع کرده و آن ها را در یک ظرف شیشه‌ای درب دار یا یک کیسه پلاستیکی قرار دهید.
– از یک تکه نوار چسب برای برداشتن تکه‌های کوچک شیشه باقی مانده استفاده کنید.
– محل را با استفاده از جارو و دستمال کاغذی تمیز کنید و سپس دستمال را در ظرف شیشه‌ای یا پلاستیکی بیندازید.
– برای تمیز کردن سطوح سخت از جاروبرقی استفاده نکنید.

مراحل تمیز کردن برای فرش یا موکت

– پس از بدست کردن دستکش، تکه‌های شیشه را با احتیاط برداشته و در یک ظرف شیشه‌ای درب دار یا کیسه پلاستیکی قرار دهید.
– از یک تکه نوار چسب برای براشتن تکه‌های کوچک شیشه باقی مانده و پودرها استفاده کنید.
– پس از برداشتن تمام قطعات قابل برداشت،  با استفاده از جاروبرقی محل را تمیز کنید.
– کیسه جاروبرقی را خارج کرده و کیسه و آشغال‌های جارو شده را در داخل یک کیسه پلاستیکی قرار داده و در آن را ببندید.

مراحل تمیز کردن برای لباس، ملافه و . . .

– اگر لباس یا ملافه در تماس مستقیم با لامپ شکسته یا جیوه داخل لامپ قرار گرفت، لباس یا ملافه باید دور ریخته شود. این گونه لباس‌ها را در داخل ماشین لباسشویی نیندازید.

دور ریختن ابزار رفت و روب و پاک سازی

– تمام وسایل رفت و روب را داخل کیسه پلاستیکی قرار داده، در آن را بسته و در سطل زباله بیرون خانه قرار دهید.
– در پایان، دست‌ها را با آب و شوینده‌، خوب بشویید.

برای آشنایی با انواع لامپ های کم مصرف و خرید آن ها همینجا کلیک کنید.

متن از: پارس شهاب